TIPS KURUS SECARA SIHAT

Spread the love

TIPS KURUS SECARA SIHAT

Sekarang ni semua orang nak kurus. Betul tak? Semua orang nak badan yang ramping nak cantik. Ada yang sampai habis beratus ringgit semata-mata untuk kelihatan cantik. Kalau ada yang tegur kita cantik mesti kita rasa happy sangat kan? Nak cantik macam mana pun keutamaan yang sebenarnya adalah kita perlu kurus untuk kekal sihat dan mengurangkan risiko mendapat pelbagai penyakit. Jangan berlapar atau ‘diet’ dengan cara yang tidak sihat untuk kurus. Betul tak? Okey. Jom Cik Jah kongsi Tips Kurus Secara Sihat.

KURUS SECARA SIHAT

 

 

Okey, sini Cik Jah nak share la sikit tips macam mana nak kekal sihat dan kurus cantik. Jangan terlalu obses untuk kurus. Yang penting sihat. Sihat sepatutnya menjadi matlamat utama dalam usaha menguruskan berat badan dan bukanlah rupa yang cantik semata. Kesihatan itu lebih mahal harganya.

 

  • Kawal Hidangan.
    Kawal hidangan bermaksud kita boleh makan apa yang kita nak makan, tetapi dalam hidangan dan kuantiti yang sedikit. Sebagai contoh, dalam satu pinggan itu setengah daripadanya adalah karbohidrat, suku daripadanya sayur, suku lagi protein. Jadi kita masih boleh makan apa yang kita nak dan kita boleh belajar hunger level. Kalau masih nak makan makanan yang kita suka tetapi tinggi kalori, ambillah dalam jumlah yang sedikit. Tapi secara kerap. Sebaiknya 6 hidangan sehari. Sarapan, minum pagi, makan tengahari, minum petang, makan malam dan makan lewat malam. Semua waktu ni makan dalam kuantiti yang kecil.
HIDANGAN TERKAWAL
  • Makan buah-buahan sebelum makan.
    Siapa suka makan buah-buahan? Semua mesti suka kan? Sebab buah-buahan ada pelbagai jenis. Ada yang manis macam buah epal dan buah anggur. Ada yang masam macam buah nenas dan buat lemon. Buah penting untuk di makan dalam makanan harian tetapi tips Cik Jah ialah, makanlah buah sebelum anda makan nasi. Budaya kita makan buah selepas makan nasi. Itu sebenarnya tidak betul. Ramai yang tak tahu kan?
BUAH-BUAHAN BAGUS UNTUK KESIHATAN
  • Senaman.
    Cik Jah ngaku memang ramai yang tidak pernah bersenam sebelum ini. Ter masuk Cik Jah. Stamina memang out. Okey. Alasan. Walaupun kita dan kawal pemakanan kita tapi senaman kita tak buat, penurunan berat badan tetap tidak begitu ketara. Macam Cik Jah la. Heheh. .
SENAMAN BAIK UNTUK KESIHATAN
  • Air.
    Apabila mengamalkan makan dengan jumlah hidangan yang sedikit, mesti mudah berasa lapar. Tapi Cik Jah nak share  satu tips ini, iaitu untuk mengetahui kita benar-benar lapar atau tidak selepas makan, cuba minum segelas air. Kalau lepas minum masih rasa lapar, itu bermakna kita masih perlukan makanan lagi tetapi jika sebaliknya, ia adalah sebahagian daripada hormone trick wanita sahaja. Saje la tu nak suh mengunyah. Mulut tak boleh duduk saje. Hehe.
MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
  • Supplement
    Ok. Ni yang paling Cik Jah nak tekankan. Cik Jah rasa ambil  dengan mengambil supplement, ianya dapat membantu badan untuk kekal sihat di sampung menurunkan berat secara selamat tanpa perlu berlapar, berdebar dan menggigil. Okey. Meh Cik Jah share supplement yang sesuai dan selamat diamalkan untuk tampil kurus secara sihat. Cik Jah cadangkan Set Kurus Shaklee untuk anda.

SET KURUS SHAKLEE

Set Kurus Shaklee yang paling berkesan terdiri daripada set pemakanan shaklee yang berupaya mengurangkan lemak-lemak yang tekumpul didalam badan. Set kurus Shaklee amat bagus kerana ianya dapat menurunkan berat badan melalui 3 cara utama atau lebih dikenali dengan 3B.

  • BAKAR
  • BUANG
  • BINA
SET KURUS SHAKLEE

Set Kurus Shaklee terdiri daripada LecithinAlfalfa Complex & ESP.

LECITHIN

Lecithin berfungsi untuk memecahkan lemak-lemak.Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak, dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.

Untuk wanita, kebanyakan lemak ialah di bawah kulit. Berbeza dengan lelaki yang lemaknya banyak di sekitar organ.Oleh itu, Lecithin ialah sejenis ejen untuk memecahkan lapisan lemak pada dinding salur darah.  Secara langsung, Lechitin akan menurunkan LDL (kolesterol tak baik) dalam tubuh.

Untuk pengetahuan anda, Lecithin memang digunakan secara meluas dalam bidang perubatan untuk masalah berat badan. Lecithin adalah sejenis asid lemak yang sangat berfaedah. Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi  daripada kacang soya (Non GMO). Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530 mg lecithin.

Lecithin adalah cara kuruskan badan cepat kerana ia adalah pelarut yang sangat hebat.  Lecithin membantu menguruskan badan dengan membakar lemak- lemak jahat dibawah kulit.

Bahkan Lecithin adalah cara kuruskan badan cepat yang sangat baik kerana ia akan mengekalkan lemak dalam bentuk cecair supaya dia tidak melekat didinding saluran darah. Hebat kan !

Antara fungsi Lecithin dalam menguruskan badan dengan cepat adalah seperti:

  • Menurunkan paras kolesterol dengan mencarikan lemak dan menghalang mengumpulan kolesterol
  • Kolina yang terdapat dalam lecihtin akan meningkatkan metabolisma dan membakar lemak dengan cepat
  • Melindungi sel dengan memastikan pergerakan lemak, zat dan lebihan ke seluruhan badan
LECITHIN

ALFALFA COMPLEX

Bertindak sebagai detox semulajadi yang melawaskan sistem penghadaman dengan lembut. Menarik lemak yang teremulsi dari tindakan lecithin ke saluran najis. Proses membersihakn segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar.

Alfalfa complex bertindak untuk membuang semua toksin di dalam badan. Selain itu, alfalfa complex juga memberi kesan kenyang yang berpanjangan kerana kandungan fiber yang tinggi di dalam alfalfa. Herblax pula bertujuan untuk membuang segala bahan yang tidak diperlukan di dalam perut dan usus kita. Cuci perut dan usus gitu. Proses ini penting kerana sekiranya terdapat bahan buangan terdapat di dalam usus yang tidak dikeluarkan sepenuhnya, proses penyerapan vitamin menjadi tidak optimum. Keadaan ini adalah salah satu punca kenapa vitamin tidak berkesan kepada sesetengah individu.

ALFALFA COMPLEX

ESP (ENERGIZING SOY PROTEIN)

Ingat lagi sebuat di atas tentang otot membantu anda kurus dengan cepat. Malah otot juga membantu untuk mengekalkan bentuk badan ideal anda selepas anda kurus.

Untuk bina otot, anda perlukan protein yang berkualiti. Banyak kajian mengenai bagaimana haba mengganggu kualiti protein yang kita makan seperti daging. Kajian- kajian ini ada yang membuktikan struktur protein rosak pada suhu 40 – 50 °C.

Jadi, berapa suhu semasa kita menggoreng ayam, ikan atau daging ? Tentulah lebih kan. Jadi macam mana pula dengan kualiti protein yang kita makan ? Ada pendapat yang mengatakan yang kita hanya makan hampas saja, bukan protein pun.

Jadi, ESP ialah pelengkap protin untuk anda yang serius nak kuruskan badan.

ESP

Apa kelebihan Energizing Soy Protein (ESP) ?

Tubuh kita memerlukan 20 asid amino untuk membentuk protin yang sihat seperti toto. Dan dari 20 asid amino ini, 11 jenis dihasilkan secara semulajadi oleh badan. Manakala 9 lagi asid amino kita mesti ambil melalui makanan.

Dan ESP memiliki 9 jenis asid amino untuk melengkapkan pembentukan protin yang baik.

Selain itu…

  • Segelas air ESP ada 14 gram protin untuk pembentukan otot.
  • Memberikan rasa kenyang dan tenaga untuk tempoh 4-5 jam.
  • Memberikan kulit yang cantik selepas kurus.
  • Memberikan bentuk badan dengan otot yang cantik.
  • Rendah gula tapi tinggi tenaga, bagus untuk diet.

Di sini Cik Jah kongsikan beberapa testimoni mereka yang telah berjaya kurus dan sihat dengan Set Kurus Shaklee.

TESTIMONI SET KURUS SHAKLEE

Cik Jah harap semua dapat sedikit manfaat dan pemahaman daripada perkongsian ini.

Inilah misi kami SID Shaklee. Misi kami di Shakleea dalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi Cik Jah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @vitacikjah
Website : www.vitacikjah.com
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : vitacikjah

Cik Jah harap semua dapat sedikit manfaat dan pemahaman daripada perkongsian ini.

Inilah misi kami SID Shaklee. Misi kami di Shakleea dalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi Cik Jah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @vitacikjah
Website : www.vitacikjah.com
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : vitacikjah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge