ALOE VERA TUMBUHAN SERBAGUNA

Spread the love

APA ITU ALOE VERA

Aloe vera telah dikenali dan digunakan sejak berabad yang lalu  untuk tujuan kesihatan, kecantikan, perubatan dan penjagaan kulit. Nama Aloe vera berasal dari perkataan Arab “Alloeh” yang bermaksud “bersinar zat pahit,” sedangkan “vera” dalam bahasa Latin bermaksud “benar.”

2000 tahun yang lalu, saintis Yunani menganggap Aloe vera sebagai ubat universal. Orang Mesir memanggil Aloe “tumbuhan keabadian.” Hari ini, tumbuhan Aloe vera telah digunakan untuk pelbagai tujuan dalam dermatologi.

 

SEJARAH ALOE VERA

Aloe vera telah digunakan untuk tujuan perubatan dalam beberapa budaya sejak beribu tahun yang lalu seperti di: Yunani, Mesir, India, Mexico, Jepun dan China.

Permaisuri Mesir Nefertiti dan Cleopatra menggunakannya sebagai sebahagian daripada rezim kecantikan tetap mereka. Alexander the Great, dan Christopher Columbus menggunakannya untuk merawat luka-luka tentera yang cedera.

Rujukan pertama kepada Aloe vera dalam bahasa Inggeris adalah terjemahan oleh John Goodyew pada tahun 1655 dari risalah perubatan Dioscorides ‘De Materia Medica. Pada awal tahun 1800-an, Aloe vera digunakan sebagai pencahar atau ubat-ubatan di Amerika Syarikat sekitar tahun1930-an, titik balik berlaku apabila ia berjaya digunakan untuk merawat dermatitis radiasi kronik yang teruk.

 

TUMBUHAN ALOE VERA

Nama botani Aloe vera adalah pengilang Aloe barbadensis miller. Ia tergolong dalam keluarga Asphodelaceae (Liliaceae),. Ianya berbentuk seperti gergaji, berkerak dan berwarna hijau. Ia tumbuh terutamanya di kawasan kering di Afrika, Asia, Eropah dan Amerika. Di India, ia ditemui di Rajasthan, Andhra Pradesh, Gujarat, Maharashtra dan Tamil Nadu.

Aloe vera mempunyai daun berbentuk segi tiga  dengan tepinya bergerigi. Setiap daun terdiri daripada tiga lapisan:

 1. Gel jelas dalam yang mengandungi 99% air dan selebihnya dibuat daripada glucomannans, asid amino, lipid, sterol dan vitamin yang lain.
 2. Lapisan tengah getah yangagak kekuning-kuningan mengandungi anthraquinones dan glycosides.
 3. Lapisan luarnya yang tebal yang mengandungi 15-20 sel dipanggil sebagai kulit yang mempunyai fungsi perlindungan dan mensintesis karbohidrat dan protein. Di dalam kulit terdapat ikatan vaskular yang bertanggungjawab untuk pengangkutan bahan seperti air (xylem) dan kanji (phloem).

Aloe vera mempunyai pelbagai vitamin dan zat yang lain. Antaranya adalah:

 1. Vitamin: Ia mengandungi vitamin A (beta-carotene), C dan E, yang merupakan antioksidan. Ia juga mengandungi vitamin B12, asid folik, dan choline. Antioksidan berfungsi untuk meneutralkan radikal bebas.
 2. Enzim: Ia mengandungi 8 enzim: aliiase, alkaline phosphatase, amylase, bradykinase, carboxypeptidase, catalase, cellulase, lipase, and peroxidase. Bradykinase membantu mengurangkan keradangan yang berlebihan apabila digunakan pada kulit secara topikal, sementara yang lain membantu dalam pemecahan gula dan lemak.
 3. Mineral: Ia menyediakan kalsium, kromium, tembaga, selenium, magnesium, mangan, kalium, natrium dan zink.  Semua mineral ini adalah penting  pelbagai sistem enzim berfungsi dengan baik dan sebahagiannya adalah antioksidan.
 4. Gula: Ia menyediakan monosaccharides (Glukosa dan fruktosa) dan polysaccharides: (glucomannans/polymannose). Ini berasal dari lapisan mucilage dari tumbuhan dan dikenali sebagai mucopolysaccharides. Monosakarida yang paling menonjol adalah mannose-6-fosfat, dan polysaccharides yang paling biasa dipanggil glucomannans [beta- (1,4) -metylated mannan]. Acemannan, salah satu glucomannan yang terkenal juga telah dijumpai. Baru-baru ini, glikoprotein yang bersifat antiallergic, yang dipanggil alprogen dan sebatian anti-radang novel, C-glucosyl chromone, telah diasingkan dari Aloe vera gel.
 5. Anthraquinones: Ia menyediakan 12 anthraquinones, yang merupakan sebatian fenolik yang secara tradisional dikenali sebagai julap. Aloin dan emodin bertindak sebagai analgesik, antibakteria dan antivirals.
 6. Asid lemak: Ia menyediakan 4 steroid tumbuhan; Kolesterol, campesterol, β-sisosterol dan lupeol. Semua ini mempunyai tindakan anti-inflamasi dan lupeol juga mempunyai sifat antiseptik dan analgesik.
 7. Hormon: Auxins dan gibberellins yang membantu dalam penyembuhan luka dan mempunyai tindakan anti-radang.
 8. Lain-lain: Ia menyediakan 20 daripada 22 asid amino yang diperlukan manusia dan 7 daripada 8 asid amino penting. Ia juga mengandungi asid salisilik yang mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria. Lignin, bahan inert, apabila dimasukkan ke dalam persediaan topikal, meningkatkan kesan penembusan bahan-bahan lain ke dalam kulit. Saponin yang merupakan bahan sabun membentuk kira-kira 3% gel dan mempunyai ciri pembersihan dan antiseptik.

 

MEKANISME TINDAKAN

 1. Ciri-ciri penyembuhan: Glucomannan, polysaccharide yang kaya dengan mannose, dan gibberellin, hormon pertumbuhan, berinteraksi dengan reseptor faktor pertumbuhan pada fibroblast, dengan itu merangsang aktiviti dan percambahan, yang seterusnya meningkatkan sintesis kolagen. Gel aloe tidak hanya meningkatkan kandungan kolagen pada luka tetapi juga mengubah komposisi kolagen dan meningkatkan tahap penyambungan silang kolagen. Disebabkan ini, ia mempercepatkan penguncupan luka dan meningkatkan penghasilan tisu parut.
 2. Kesan pada pendedahan kulit kepada sinaran UV dan gamma: Aloe vera gel telah dilaporkan mempunyai kesan perlindungan terhadap kerosakan sinaran pada kulit. Metallothionein, dijana dalam kulit, yang memancarkan radikal hidroksil dan mencegah penindasan superoxide dismutase dan glutathione peroksidase dalam kulit. Ia mengurangkan pengeluaran dan pelepasan cytokines imunosupresif yang berasal dari keratinocyte yang diperolehi seperti interleukin-10 (IL-10) dan dengan itu menghalang penindasan UV yang disebabkan oleh hipersensitif jenis tertunda.
 3. Tindakan anti-radang: Aloe vera menghalang laluan cyclooxygenase dan mengurangkan pengeluaran prostaglandin E2 daripada asid arakidonik. Baru-baru ini, sebatian anti-radang yang dipanggil C-glucosyl chromone telah diasingkan dari ekstrak gel.
 4. Kesan ke atas sistem imun: Alprogen menghalang kemasukan kalsium ke dalam sel mast, dengan itu menghalang pelepasan antigen-antibodi yang dikeluarkan oleh histamin dan leukotriena dari sel-sel mast. Dalam kajian pada tikus yang sebelum ini telah diimplan dengan sel sarcoma murine, acemannan merangsang Sintesis dan pembebasan interleukin-1 (IL-1) dan faktor nekrosis tumor dari makrofag pada tikus, yang kemudiannya memulakan serangan imun yang mengakibatkan nekrosis dan regresi sel-sel kanker.15 Beberapa sebatian berat molekul rendah juga mampu Menghalang pembebasan radikal bebas oksigen reaktif dari neutrofil manusia yang diaktifkan.
 5. Kesan pencahar: Anthraquinones yang terdapat dalam lateks adalah pencahar yang kuat. Ia meningkatkan kandungan air usus, merangsang rembesan mukus dan meningkatkan peristalsis usus.
 6. Aktiviti antiviral dan antitumor: Tindakan ini mungkin disebabkan oleh kesan tidak langsung atau langsung. Kesan tidak langsung adalah disebabkan oleh rangsangan sistem imun dan kesan langsung disebabkan oleh anthraquinones.
 7. Kesan melembapkan dan anti-penuaan: Mucopolysaccharides membantu mengikat kelembapan ke dalam kulit. Aloe merangsang fibroblast yang menghasilkan serat kolagen dan elastin menjadikan kulit lebih elastik dan kurang berkedut. Ia juga mempunyai kesan padu pada sel-sel epidermis yang nipis dengan melekatkannya bersama-sama, yang melembutkan kulit. Asid amino juga melembutkan sel kulit keras dan zink sebagai astringen untuk mengetatkan liang-liang.
 8. Kesan antiseptik: Aloe vera mengandungi 6 agen antiseptik: Lupeol, salicylic acid, urea nitrogen, cinnamonic acid, phenols dan sulfur. Mereka semua mempunyai tindakan menghalang kulat, bakteria dan virus.

 

KESAN SAMPINGAN MENGGUNAKAN ALOE VERA SECARA TIDAK TERKAWAL

 1. Topikal: Ia boleh menyebabkan kemerahan, kegatalan, pedih dan memberi kesan kepada individu yang memiliki kulit yang sensitif. Reaksi alahan kebanyakannya disebabkan oleh anthraquinones, seperti aloin dan barbaloin. Cara yang lebih baik adalah dengan menyapu atau mengujinya terlebih dahulu sedikit di atas kulit untuk mengelakkan sebarang kemungkinan tindak balas alahan.
 2. Oral: Kekejangan abdomen, cirit-birit, air kencing merah, hepatitis, dan masalah sembelit. Penggunaan yang berpanjangan telah dilaporkan untuk meningkatkan kadar risiko kanser kolorektal. Kesan enggunaan boleh menyebabkan ketidakseimbangan elektrolit (paras kalium rendah).
 3. Kehamilan dan penyusuan: Aloe oral tidak disyorkan semasa kehamilan kerana rangsangan teori pengecutan rahim, dan pada ibu menyusu, kadang-kadang boleh menyebabkan kanser gastrousus pada bayi yang menyusu.
 4. Interaksi: Penggunaan lidah buaya untuk kulit boleh meningkatkan penyerapan krim steroid seperti hidrokortison. Ia mengurangkan keberkesanannya dan boleh meningkatkan kesan buruk dari digoxin dan digitoxin, kerana kesan penurunan potassiumnya. Penggunaan gabungan Aloe vera dan furosemide dapat meningkatkan risiko kekurangan kalium. Ia mengurangkan paras gula darah dan dengan itu boleh berinteraksi dengan ubat hipoglikemik oral dan insulin.

 

PERHATIAN YANG HARUS DIBERIKAN

 1. Sila pastikan anda membasuh atau tidak mengambil bahagian getah lidah buaya kerana ia akan menyebabkan alahan kulit kepada mereka yang berkulit sensitif.
 2. Terdapat mereka yang alah dengan gel atau isi lidah buaya sebagai minuman atau makanan serta boleh menyebabkan alahan sehingga dibawa ke hospital. Sila cuba dalam jumlah yang sedikit dahulu untuk melihat reaksi tubuh.
 3. Pastikan anda membuat ‘patch test’ terlebih dahulu sebelum menggunakan isi lidah buaya di kulit anda.
 4. Dikatakan bahawa pokok lidah buaya yang berbintik putih tidak sesuai untuk di makan atau di buat jus. Hanya sesuai sebagai sapuan luar sama ada untuk kulit atau rambut.
 5. Lidah buaya terbaik ialah dari jenis barbican dan paling sesuai di buat jus.
 6. Jika anda menanam lidah buaya, sebaik-baiknya , elakkan penggunaan baja kimia.
 7. Di katakan kebanyakan produk lidah buaya atau gel serta jus lidah buaya di pasaran lansung tidak mengandungi lidah buaya atau hanya mengandungi sedikit sahaja peratusan lidah buaya. Malah di katakan bahawa, kebanyakan produk lidah buaya telah di masak dahulu sekaligus menghilangkan nutrisi dan kandungan bahan yang bagus yang terdapat dalam lidah buaya. Wallhualam.
 8. Saya pernah membaca di dalam satu artikel blog bahawa aloe vera atau lidah buaya tidak sesuai diamalkan berterusan, kerana meninggalkan kesan sampingan tidak bagus untuk tubuh. Sebaik-baiknya jika penyakit sudah sembuh, anda boleh berhenti seketika mengamalkan jus lidah buaya.
 9. Lidah buaya segar juga dikatakan jika diminum setiap hari dan terlebih sukatan akan bertukar menjadi toksid. Begitu juga dengan sapuan lidah buaya segar kepada kulit.

 

LIDAH BUAYA atau aloe vera adalah antara tumbuhan paling terkenal di negara kita MALAYSIA ini.

Mike Adam, antara pengamal bahan semulajadi pernah mengatakan lidah buaya adalah bahan yang lebih berkhasiat dari bawang putih (bawang putih tempat ke 2 dari lidah buaya).

Aloe vera digunakan dari zaman nenek moyang kita dahulu sebagai rawatan kecantikan kulit dan tubuh, malah bagi rawatan demam dan rawatan kesihatan lain.

Ramai antara kita yang memandang sambil lewa tumbuhan yang mudah di tanam dan tumbuh subur ini.

 

BAGAIMANA LIDAH BUAYA DIGUNAKAN DI NEGARA KITA?

Dibawah adalah antara KHASIAT, KEBAIKAN DAN kegunaan LIDAH BUAYA:-

 1. Jus lidah buaya di katakan bersifat alkali dan sekaligus amat sesuai untuk meneutralkan asid di dalam tubuh.
 2. Telah terbukti melalui pengalaman ramai ,campuran jus lidah buaya dan  epal hijau mampu membuang toksid atau toksin di dalam badan. Menikmati jus lidah buaya tanpa menambah apa-apa bahan lain juga turut membantu membuang segala bahan kumuh dan toksin di dalam tubuh.
 3. Aloe vera juga adalah tumbuhan anti radang atau anti inflamasi. Jika anda menghadapi masalah ekzema atau auto imun , menikmati jus lidah buaya akan mengurangkan keradangan yang anda alami.
 4. Aloe vera amat sesuai untuk mereka yang menghadapi masalah kulit sama ada ekzema, psoriasis, jerawat, jeragat, kulit kering atau apa sahaja dengan hanya menyapu isi lidah buaya ke wajah atau bahagian kulit bermasalah.
 5. Aloe vera juga digunakan dalam merawat pelbagai masalah rambut seperti masalah kelemumur, keguguran rambut,  gatal kulit kepala, menghitamkan juga menyuburkan rambut.
 6. Aloe vera juga membantu membuang panas di dalam badan.
 7. Aloe vera juga dapat membantu mengurangkan migrain dan sakit kepala.
 8. Aloe vera digunakan dalam rawatan semulajadi demam bagi golongan bayi dankanak-kanak. Golongan dewasa juga golongan tua juga turut menggunakan aloe vera sebagai alternatif dalam merawat demam dengan cara meramas lidah buaya ke dalam air biasa dan sapukan ke kepala untuk mengurangkan panas badan dan suhu badan.
 9. Aloe vera turut merupakan bahan utama di dalam menu makanan mereka yang menghidap TOPICAL STEROID WITHDRAWAL (TSW) sebagai supplement tambahan di dalam menu dan juga sapuan.
 10. Aloe vera dapat menguatkan sistem imun tubuh sekaligus memberi tenaga kepada tubuh.
 11. Aloe vera juga turut membantu mereka yang menghadapi masalah diabetis atau kencing manis.
 12. Aloe vera dapat mengurangkan kesan sinaran matahari atau pancaran matahari di wajah atau kulit tubuh. Aloe vera juga adalah rawatan paling sesuai untuk masalah ‘sunburn’.Juga sesuai sebagai pelindung pada sinaran matahari.
 13. Aloe vera merupakan rawatan yang sesuai untuk luka ringan di badan.
 14. Aloe vera juga sesuai untuk merawat kemalangan kecil seperti terkena air panas atau percikan minyak panas. Ia membantu mengurangkan parut atau memudarkan parut dengan cepat.
 15. Bagi anda yang menghadapi masalah kulit kepala, sama ada terlalu berminyak, kering atau rambut gugur , lidah buaya adalah bahan terbaik bagi masalah ini.
 16. Anda bencikan bau minyak? Anda boleh cuba menggunakan lidah buaya sebagai ganti pelembab anda.
 17. Aloe vera turut terbukti menghilangkan kesan parut dan strechmark.
 18. Aloe vera merupakan bahan awet muda yang mengandungi kolagen sekaligus mengelakkan ‘penuaan awal’.
 19. Aloe vera atau lidah buaya juga turut meningkatkan penghadaman dan penyerapan nutrien dalam tubuh.
 20. Aloe vera berfungsi menghentikan alahan dengan cepat
 21. Aloe vera atau lidah buaya juga menawarkan kesan-kesan positif untuk penyakit autoimun seperti artritis roumaloid, ekzema, psoriasis, sklerosis berbilang dan banyak lagi.
 22. Aloe vera juga sesuai sebagai rawatan gejala kencing manis.
 23. Aloe vera membantu mengurangkan tahap kolesterol tidak baik di dalam tubuh.
 24. Aloe vera mampu melegakan ketidakselesaan Artritis kerana kandungan gel aloe vera atau lidah buaya ini mampu merangsang pelinciran sendiri dan mengembalikan keanjalan sendi.
 25. Aloe vera mampu melegakan keradangan yang kronik. Jika anda menghadapi keradangan yang kronik terutama jika ia berkaitan penyakit autoimun, aloe vera atau lidah buaya , insyaallah akan membantu
 26. Aloe vera dikatakan dapat mengurangkan sakit gigi, mempercepatkan penyembuhan gigi dan memberhentikan pendarahan gusi.
 27. Aloe vera dapay menyihat serta menyuburkan tubuh dengan kandungan mineral, vitamin, enzim dan glikonutrein serta memastikan badan sentiasa segar dan bertenaga.
 28. Aloe vera turut membantu mempercepatkan pemulihan dari senaman fizikal atau kecederaan.
 29. Aloe vera juga sesuai sebagai minuman isotonik atau penambah tenaga bagi mengantikan elektrolit dalam tubuh. Tambahkan sahaja dalam jus kegemaran anda.

Walau bagaimana pun jika anda berminat menggunakan lidah buaya untuk diet atau bahan sapuan kulit anda. Anda wajib memberi perhatian atas info di bawah ini.

Segala maklumat mengenai aloe vera ini diperolehi daripada journal online. KLIK DI SINI untuk lebih lanjut.

 

Oleh itu,, walaupun Aloe vera mempunyai banyak kegunaan, sesetengah daripada mereka boleh menjadi mitos dan sebahagian daripadanya mungkin benar. Pada masa akan datang, kajian terkawal diperlukan untuk membuktikan keberkesanan Aloe vera untuk segala situasi dan keadaan.

————————–

Cik Jah harap semua dapat sedikit manfaat dan pemahaman daripada perkongsian ini.

Inilah misi kami SID Shaklee. Misi kami di Shakleea dalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi Cik Jah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @kedaicikjah_
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : KedaiCikJah

 

Cik Jah harap semua dapat sedikit manfaat dan pemahaman daripada perkongsian ini.

Inilah misi kami SID Shaklee. Misi kami di Shakleea dalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi Cik Jah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @vitacikjah
Website : www.vitacikjah.com
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : vitacikjah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge