SENAMAN RINGKAS UNTUK KURUS

Spread the love

Senaman Ringkas Untuk Kurus

Semua orang nak kurus kan? Termasuk la Cik Jah. Spenjang 31 tahun hidup Cik Jah rasa macam tak pernah kurus je. Haha. Melampau sangat la statement tu. OK. TIPU! Cik Jah start naik badan bila dah kahwin pastu bersalin pulak 2 orang puteri ni. Sejak tu, tak pernah lagi kurus.

.

Cik Jah sekarang berat 62.9 kg (OMG!) dan ketinggian hanya 148cm. Rendah kan?

whatsapp-image-2017-07-27-at-4-43-36-pm-1.jpeg

Disebabkan datang kesedaran untuk hidup secara sihat, Cik Jah sedang berusaha untuk dapatkab balik berat ideal Cik Jah masa belajar dulu. Zaman belajar berat Cik Jah 55kg paling ringan. BMI atas tong je. Ngam-ngam. Kalau tergelincir sikit ke terus masuk kategori OBESITI.

.

Bila dah start balik rutin diet ni, Cik Jah cuba selitkan senaman seminggu paling kurang 2 kali. Kalau dapat buat tiap-tiap hari pun bagus. Takpe. Slow-slow. Bila dah biasa nak buat hari-hari pun boleh.

.

Ok. Meh Cik Jah kongsi cara senaman mudah yang kita boleh buat bagi mereka yang baru mula nak berjinak dengan senaman dan diet sihat.

tips kurus sihat

  1. Aktifkan diri. Kita kena banyak bergerak. Banyakkan berjalan. Teruskan berjalan dan berjalan. Anggap basikal dan motor tidak wujud. Ini senaman paling mudah yang kita boleh buat tanpa perlu menghabiskan wang dan masa.
  2. Sarapan jangan tinggal. Sarapan sangat penting untuk membekalkan tenaga pada tubuh sepanjang hari.
  3. Kurangkan makan dan minum minuman manis. Tapi tambahkan manis dalam senyuman. Baru la nampak lebih manis perwatakan.
  4. Jangan amalkan minuman bergas.
  5. Makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap. Sebaiknya 6 kali sehari. Pastikan ada 2 heavy meal dalam sehari. Lagi 4 kali tu boleh ambil makanan ringan je.
  6. Makan buah-buahan. Tapi jangan berlebihan. Buah-buahan kan manis.
  7. YOGA. Cik Jah tak pernah beryoga. Haha.
  8. Workout. Tak semestinya nak kena pergi gym atau padang bila nak workout ni. Kat rumah pun boleh la. Cik Jah pun workout kat rumah je. Masak kat dapur dan mengemas rumah pun salah satu cara #supermak workout tau.
  9. Selalu la pantau berat. Tapi jangan sampai obses okey.

Itu antara sedikit tips yang Cik Jah boleh kongsi. Cik Jah nak kongsi juga la macam mana Cik Jah workout di rumah.

.

Sekarang kan teknologi di hujung jari. Kita boleh guna pakai aplikasi YOUTUBE tu. Google je senaman apa yang kita nak. Nanti keluar la berderet-deret cadangan senaman yang sesuai dengan apa yang kita nak. Senang kan?

.

Ni Cik Jah kongsikan salah satu senaman ringkas untuk mereka yang baru nak start workout. Simple je stepnya. Everyone can follow.

.

Bila dah amalkan senaman tu, badan mesti letih dan hilang banyak tenaga. Ha. Cik Jah ada cara nak pastikan badan kekal bertenaga bila bersenam. Kalau korang nak tahu kena tunggu next entri Cik Jah tau.

.

Jangan lupa senaman kalau nak kurus secara sihat dan selamat okey.

 


Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi mizah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @kedaicikjah_
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : KedaiCikJah

 

Cik Jah harap semua dapat sedikit manfaat dan pemahaman daripada perkongsian ini.

Inilah misi kami SID Shaklee. Misi kami di Shakleea dalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik dan sihat kepada sesiapa sahaja. Kami membantu dengan cara mengeluarkan produk-produk kesihatan yang terunggul dan anda akan rugi sekiranya tidak berkongsi dengan rakan-rakan mengenainya. Setiap produk yang kami keluarkan telah direka cipta untuk memperbaiki taraf kesihatan tanpa kompromi dan tidak merosakkan alam sekitar.

Apabila anda memilih Shaklee, yakinlah dengan tiga perkara – ia sentiasa SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.

Dapatkan vitamin shaklee sekarang untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan anda, anak anda dan orang kesayangan anda. Hubungi saya untuk mendapatkan set shaklee dengan harga JIMAT.!

*Pertanyaan dan pesanan, boleh hubungi Cik Jah.!

FREE CONSULTATION, AFFORDABLE PRICE,

Anda tahu apa yang terbaik untuk anda~
More info and to order/join, you may reach me at:

SMS / Whatsapp : 019-9591210 (Ct Hamizah)
Email : hamizah.shaklee@yahoo.com
Instagram : @vitacikjah
Website : www.vitacikjah.com
Facebook : Ct Nurul Hamizah (Trusted Shaklee ID)
Page : vitacikjah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge